Icons Icons

Efter förlossningen kan Traditionell Kinesisk Medicin

  • Hjälpa kvinnan att återfå sin hormonella balans
  • Stärka sin energi, muskeltonus och blodet
  • Stärka kroppen att producera gott om bröstmjölk och lossa upp ev. mjölkstockning
  • Stärka bäckenbotten

 

 

Postpartum är helig i traditionella kulturer. De håller specifika ritualer och förbereder specialmat till den nyförlösta kvinnan. Mor och barn hålls skyddade och uppmuntras att vila. Dessa är inte bara pittoreska traditioner utan man förstår att förlossning, och återhämtning från den, är en påfrestande tid för både kvinnan och hennes nyfödda barn. I gamla tider dog många kvinnor i barnsäng och även barn dog i späd ålder. På grund av detta var man noga med omsorg för både mamman och barnet för att stärka deras hälsa.
Detta är motsatsen till vad många moderna kvinnor upplever. Fullmatade med information, stöd och sjukvård under sin graviditet, verkar det nästan som om kvinnan ”försvinner” efter förlossningen. De finner sig själva med en ny kropp, olik den från graviditeten, men absolut inte deras gamla kropp heller.. Men, det finns ingen tid att oroa sig för detta. De förväntas ta hand om det nya barnet dygnet runt. Vare sig du läser en blogg eller en tidning är alla fokuserade på hur barnet utvecklas. Idag förväntas också kvinnan att återgå till arbetslivet så fort som möjligt. Desto fortare, desto duktigare..
Det sägs i västerländsk medicin att graviditeten återställer kvinnans hormonella balans. Kanske var detta sant när kvinnor var mer utvilade och när mammor var yngre.
Även om graviditet och förlossning är under mycket bra medicinsk övervakning idag, har moderna kulturen tappat postpartum vården helt och hållet och efter förlossningen finns förväntningar på kvinnan som att vikt, energinivå, humör och libido mirakulöst ska ”studsa” tillbaka utan hjälp.